Logo Naturisme

Zon en Leven en haar Naturistenterreinen

De naturisten vereniging heeft negen afdelingen die elk een schitterend naturistenterrein heeft.

Klik hier

Terug naar Ons Naturisme


Naturistenterrein van Zon en Leven

Zon en Leven

De grootste Nederlandse naturistenvereniging is Zon en Leven en heeft negen afdelingen die elk een schitterend naturistenterrein hebben voor naaktrecreatie, kamperen, samen met anderen activiteiten ondernemen, of alleen zijn om te genieten van de natuur, rust en stilte. Zon en Leven kun je kenmerken als een "groene" naturistenvereniging, waar de zorg en respect voor mens, natuur en milieu voorop staat. Een vereniging met volop activiteit en naaktrecreatie.

Iets over de geschiedenis van Zon en Leven
Het Verbond van Naturisten Zon en Leven werd opgericht in 1946. De vereniging had tot doel de bevordering van gezonde lichamelijke en geestelijke ontwikkeling en natuurlijke leefwijze. Dit deden zij door het beheren van kampeerterreinen voor naturisten en door het uitgeven van het blad de Zonnewijzer. Een natuurlijke leefwijze en daarbij een alcohol en rook verbod van kracht waren. De eerste aankopen in 1949 waren het eiland De Vier Elementen in de Loosdrechtse Plassen en het terrein Gravingen bij Utrecht.

Dik, dun, jong, oud, alleen of samen, iedereen is van harte welkom! Omdat onze leden gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor onze naturistenterreinen, wordt er van iedereen af en toe een kleine bijdrage verwacht aan de vereniging. Deze bijdrage kan onder andere bestaan uit het snoeien van bomen, onderhoud van hutten, maar ook uit het stoken van de sauna, het zetten van koffie, organiseren van activiteiten of een bestuursfunctie.

Lente, zomer, herfst en winter. Door de week en in de weekeinden. In de zomer ligt de nadruk op recreŽren en kamperen, in de winter op het gebruik van de sauna en het onderhoud van onze naturistenterreinen. Ervaar zelf dat Nederland echt niet te koud is om bloot te zijn. Door de beschutte ligging van onze naturistenterreinen kun je vaak al van vroeg in het voorjaar tot in de herfst bloot in de natuur vertoeven.

De vereniging heeft een actief beleid voor naturisme jongeren van 12 t/m 25 jaar. Zij hebben daartoe JZL (Jongeren Zon en Leven) opgericht en is dus onderdeel van de naturisten vereniging Zon en Leven.

Zon en Leven naturistenterreinen zijn over heel Nederland te vinden. De negen naturistenterreinen liggen tamelijk verspreid over het land. Er zal er altijd ťťn terrein op een redelijke afstand te vinden zijn. Iedereen, die aantoonbaar lid is van een naturistenvereniging en/of lid is van de NFN is van harte welkom bij Zon en Leven. Je kunt gebruik maken van de naturistenterreinen van Zon en Leven voor dag- en saunabezoek en om te kamperen. Bij ieder terrein staat aangegeven hoe je dat kunt doen.
Naturisme Nederland en naturistenterreinen Zon en Leven

De Appelhof, Zandhuizen, ZO Friesland
Terrein van ongeveer 1,5 hectare voor naaktrecreatie en kamperen. Camping met 9 tentplaatsen, 14 caravanplaatsen en plaats voor 2 campers. In omgeving vind je weilanden, boomwallen en heide. Ideaal voor fietsen en wandelen.
De Appelhof

De Scharf, Varssel, Achterhoek
Terrein van 6,5 ha. 40 zonnige en/of schaduwrijke plaatsen. Er zijn een zwembad, sauna, speelplaats, clubhuis met open haard, diepvries en koelkast, TV ruimte, Wifi en bibliotheek. Auto?s worden geparkeerd op de centrale parkeerplaats. Er is een wandelpad op het terrein. Het Pieterpad loopt langs de camping. Ook hier veel fietsen en wandelen.
De Scharf

De Maat, Ravenswaaij, Betuwe
Terrein met 35 kampeerplaatsen voor tenten, caravans en campers. Let op: slechts 1 plaats is beschikbaar voor leden met een huisdier. En dat zijn zaken die wij niet begrijpen van een naturistenvereniging, die zich zo met de natuur verbonden voelt! Er is een sauna op het terrein. Vertrekpunt voor uitstapjes door de prachtige Betuwe en het bezoeken van historische stadjes.
De Maat

Gravingen, Maarsseveense Plassen, Utrecht
Terrein voor naaktrecreatie zonder de mogelijkheid van overnachten. Vanuit Gravingen ben je zo bij de Vecht, de bossen rond Hilversum. Gravingen heeft een houtgestookte sauna, die elke vrijdag, zaterdag en zondag in gebruik is.
Gravingen

De Vier Elementen, eiland in de Loosdrechtse Plassen
Een naturisten eiland met 5 kampeerplaatsen. Zwemmen, zonnen, zeilen, surfen en kanoŽn. Ook hier geen honden(?)
De Vier Elementen

De Starnmeer, Starnmeerdijk, Noord-Holland
Terrein met 80 kampeerplaatsen. Er zijn grotere en kleinere veldjes. Voor tent, vouwwagen, caravan en camper. Er is een mooie sauna. In de omgeving is volop te doen, w.o. de Stoomtrein van Hoorn naar Medemblik.
De Starnmeer

Berkenwoude, Krimpenerwaard
Enkele plaatsen voor caravans, vouwwagens en campers. Voor de verhuur zijn er 2 vierpersoons blokhutten. De Krimpenerwaard ligt in het Groene Hart, dus wandelen en fietsen.
Berkenwoude

De Posthoek, Rucphen, bij Roosendaal
25 plaatsen voor tenten, caravans, campers en vouwwagens. Plaatsen in het bos of met uitzicht op de hei. Er is een grote sauna. Wandelen en fietsen door een uitgestrekt bos- en heidegebied.
De Posthoek

Kuikseind, Middelbeers, Noord-Brabant
Het terrein, 3,5 ha, met 50 kampeerplaatsen voor tenten, caravans en campers. Voor de kinderen zijn er een zandstrand en speeltoestellen. Er is een grote sauna die elke zaterdag en zondag in gebruik is. Voor mooie tochten door bos en hei.
Kuikseind

Let op
Zon en Leven kent nogal wat geboden op hun terreinen. Alvorens je ergens toe verplicht zou ik er een kijkje gaan nemen. Bij ons eerste bezoek aan De Vier Elementen in de Loosdrechtse Plassen werden wij overladen met alles wat niet mocht. Ons verlengstuk met de natuur, ons hondje Belle, werd gesommeerd in de boot te blijven. Wij zijn er snel vandoor gegaan. Niet begrijpend hoe de naturistische beginselen als respect en natuur hier ervaren konden worden.

De naturistenterreinen van Zon en Leven hebben mooie sauna's. Sauna's die veel gebruikt worden. Sauna en naturisme gaan hier goed samen.

Zon en Leven is aangesloten bij de Naturisten Federatie Nederland (NFN). De NFN is op haar beurt weer aangesloten bij de wereldomvattende Internationale Naturisten Federatie (INF/FNI). Met een geldige lidmaatschapskaart van Zon en Leven heb je, uiteraard tegen betaling van de geldende toegangstarieven, ook toegang tot naturistenterreinen van zusterverenigingen in binnen- en buitenland.

Klik hier

Klik hier voor de plattegrond van de Naturistenterreinen


NATURISME-ONLINE.NL

Wellness Reizen
| Contact en informatie | Naturisme Vakantie Links | SiteMap |