Logo Naturisme

Hoe wij, Annette, Loek & Belle het naturisme beleven

Over naturisme, naaktstranden, naturistenterreinen, sauna, naturistencampings, single naturist en naturisme beurs. Met foto's en video's van naturisten.

Klik hier

Terug naar Ons Naturisme


Hoe wij met het naturisme in contact kwamen

Hoe wij met het naturisme in contact kwamen

Wij wilden het naturisme wel eens gaan verkennen. Zou het iets voor ons zijn, vroegen wij ons af. Wij hadden al plannen voor een fietsvakantie van Maarssen naar Sylt (Duits Waddeneiland) en dat zou een goede gelegenheid zijn om een paar naturistencampings te gaan bezoeken.

Met tent, gasbrander, de Naturisme Wereldgids en de net aangeschafte ledenpassen van de NFN, de Nederlandse Federatie van Naturisten, gingen wij op weg. Stel je eens voor. 700 km fietsen om op een eiland te komen, niet veel anders dan Texel. Maar goed, wij gingen al fietsend, het naturisme avontuur tegemoet.

De eerste gelegenheid was de Naturistencamping Hooksiel in Wangerland. Dit ligt bij Willemshaven. Toen wij aankwamen regende het pijpenstelen. Bepaald geen gelegenheid om te zien en te ervaren wat het naturisme kan inhouden. De camping, direct aan zee gelegen, is meer bedoeld voor caravans en campers. Belangrijke activiteit daar is zeevissen. De volgende dag gingen wij via Bremerhaven op weg naar Dagebüll, om daar de boot te nemen naar Amrum, een Duits Waddeneiland en laatste stop voor het mondaine Sylt.

Op Amrum aangekomen gingen wij op zoek naar FKK-Zeltplatz Amrum. FKK, of FreiKörperKultur, is de Duitse aanduiding voor naturisme. De naturistencamping ligt in de duinen, en waar je waant in de verhalen van Thomas Mann over de familie Buddenbrooks. Je ziet daar families met hun grote bolderwagens vanaf de parkeerplaats komen vol met enorme piramidetenten om hun seizoenplaats in te richten. Ik had de roman Het raadsel van de Wadden van Erskine Childers bij mij. Het kon niet toepasselijker.

Hier beleefden wij het naturisme in al haar essentie. Bloot zijn op een natuurcamping. Autovrij en in de avond volstrekte stilte. Geen winkel, wel een bibliotheek. Dit laatste is typisch voor naturistencampings. Overal vind je ze. Het is gebruikelijk dat als jij je boek uit hebt, deze in de bibliotheek plaatst. Zo blijft de boekenvoorraad op peil. Sport is er in de vorm van volleybal. Nog een kenmerk van het naturisme is dat er geen privé douches zijn. Dit doe je samen. Wij zijn er een week gebleven om daarna verder te trekken naar Sylt.

Sylt is het Waddeneiland waar het Duitse naturisme in begin 20er jaren is ontstaan. Lees over de geschiedenis van de FreiKörperKultur op Sylt, met een unieke video uit die tijd. Op het eiland is geen naturistencamping maar wel prachtige naaktstranden. Stranden met die karakteristieke grote rieten strandstoelen.

Op Sylt zijn we maar en paar dagen gebleven. De textielcamping daar was zo smerig dat we er niet wilden blijven. Met de boot zijn wij, via Helgoland naar Willemshaven gegaan. Daarvandaan met de trein naar huis. Het naturisme avontuur ten einde.

En hoe is het naturisme ons bevallen? Meer dan goed. In je blootje de tent uitkomen, zo rondlopen, de zon overal voelen is heerlijk. Naturisme is voor ons je vrij voelen op een manier zoals wij dat graag willen. Wij hebben geen bijzondere principiële motieven.

Vanaf toen hebben wij heel wat naturistencampings in Frankrijk, Corsica, België, Spanje en natuurlijk in Nederland bezocht. Het meeste in Frankrijk. Klik hier voor ons Naturisme in Frankrijk.

Om deze vorm van kamperen ook eens te proberen zou je kunnen gaan naar de Naturistencamping Loodsmansduin op Texel. Hier vragen ze niet naar de NFN-ledenpas. Deze camping is nog goedkoop ook. En ... Texel is erg leuk!!

Klik hier

Klik hier voor de Naturistencampings die wij bezochtenAfvallen en naturisme

Tijdens ons bezoek aan de naturistencampings in Duitsland zijn wij onze afslankmethode Afvallen met SPORT JE FIT PLAN gaan ontwikkelen. Hiermee zul je gegarandeerd afvallen. Het is een motivatie, beweeg en gezond eten plan, dat met succes en GRATIS op het Internet is te volgen. Het naturisme met haar respect voor elkaar en haar gezonde leefstijl biedt hiervoor een ideale omgeving.

Klik hier

Afvallen met SPORT JE FIT, klik hier ...
Wat is naturisme en wie zijn die naturisten

Wat is naturisme en wie zijn die naturisten

Je hebt wellicht vragen over het naturisme en de naturistische leefwijze. De Nederlandse Federatie van Naturisten of NFN hanteert de volgende definitie.

Naturisme is je kleren uittrekken en jezelf zijn. Naturisme is het gevoel van vrijheid en respect voor de ander tonen. Naturisme is er voor iedereen. Kort gezegd: naturisme draait om zelfrespect en respect voor andere mensen, natuur en milieu.

> Meer over naaktrecreatie vind je op de website van de NFN.

In de jaren dat wij naturist zijn komt er een beeld naar boven die wij in tags kunnen uitdrukken.

Onze naturisme tags: [bloot][naaktstrand][naturistencamping][naturistenterrein][respect][gezond][samen][vrijheid][natuur][milieu][goede sfeer][zachtaardig][bibliotheek][volleybal][petanque][boogschieten][zwemmen][sauna][erotiek][privé][gezond][natuurvoeding][gezamenlijke maaltijd][douchen zonder scheiding][rust]

Als je in de definitie van de NFN na de eerste zin "Naturisme is je kleren uittrekken en jezelf zijn", de rest bijvoorbeeld vervangt door een politieke beweging dan klopt de definitie ook. Als je de naturisme tags van ons bekijkt dan is alles voorbij de eerste 4 tags [bloot][naaktstrand][naturistencamping][naturistenterrein] niet specifiek voor naturisten. De definitie van de NFN en onze tags zijn onvoldoende onderscheidend. Wat er volgens ons alleen overblijft zijn bloot en strand, camping, terrein ofwel openbaar. Dit brengt ons tot de volgende meer primaire definitie van het naturisme en de naturist:

Naturisme is bloot zijn in het openbaar.
Naturist is een persoon, die bloot wil zijn in het openbaar.


Zijn er diverse groeperingen onder de naturisten? Natuurlijk zijn die er. Net zoals bij politieke partijen zijn ook hier meerdere stromingen. Naast de naturisten heb je nudisten, nudest nudists en smoothy's. Wellicht horen de swingers, met hun nudisten sex, daar ook bij. Klik hier voor wie zijn die naturisten eigenlijk.

Een bijzondere groep zijn de single naturisten met kinderen. Daar hebben wij zelfs en webpagina aan gewijd.

Van belang is te weten, dat de meeste naturistencampings vragen naar de NFN-ledenpas. Lid worden is dus nodig. Vreemd maar waar. Toch krijg je er wat voor terug. Het fantastische blad UIT, dat vier maal per jaar verschijnt. Zo ook krijg je korting bij diverse naturistenterreinen en sauna's. En de NFN behartigt de belangen van de naturisten. Tip: schaf de "Wereld Naturistengids" aan. Alle naturistencampings staan daarin vermeld. Via deze link kun je lid worden.

Wil je weten of het naturisme iets voor jou is? Denk dan aan het bezoeken van een naaktstrand. Veel naturisten daar en het kost (meestal) niets. Naturisten gaan graag naar de sauna. Ga mee en ervaar of het bloot zijn bevalt. Of een naturisme probeer weekend? Meest geschikt is Naturistencamping Loodsmansduin op Texel. Goedkoop en geen NFN-ledenpas nodig.

Klik hier

Klik hier voor meer over NaturistenNaturisten gaan naar een naaktstrand

Naaktrecreatie begon in 1973 met het naaktstrand

Misschien wel de meest populaire plek waar naturisten naartoe gaan is het naaktstrand. Alles is er wat je wilt. Geen gedoe, andere naturisten, natuur, gezelligheid en het kost vaak niets.

In Nederland werd op 27 april 1973 het eerste naaktstrand geopend, dit was in Callantsoog. Nu zijn er volop naaktstranden te vinden. In dat jaar begon dus de naaktrecreatie in Nederland.

Een naaktstrand kan officieel zijn, vaak met borden aangegeven, of een strand waar informeel getolereerd wordt dat daar naakt wordt gerecreëerd.

Hoewel het niet verplicht is om op een naaktstrand ongekleed te zijn, is dit toch wel de bedoeling. Er is anderzijds begrip voor (vaak) jongeren die met hun ouders meekomen en graag iets aanhouden.

Tjipke Tasma heeft een website gemaakt om snel een geschikt naaktstrand te vinden. Zowel in Nederland als in België.

Een bijzondere plek waar veel naaktstranden zijn is op Sylt, Duits Waddeneiland. Een paradijs voor de naaktstrand liefhebber. Wij zijn er geweest en hebben een FKK-Strand op Sylt beschreven.

Vaak is er een naaktstrand te vinden bij een naturistencamping. In Nederland zijn dat Camping Loodsmansduin op Texel en Flevo Natuur (Flevonatuur) bij Zeewolde. Ook zijn er campings die aan het naaktstrand liggen. Dit zie je vooral in Frankrijk. Dit zijn bijvoorbeeld Naturistencamping La Jenny nabij Bordeaux, Naturistencamping La Genèse in de Cévennen en de grootste van alle Centre Hélio Marin, René Oltra in Cap d'Agde aan de Middellandse Zee.

Klik hier

Klik hier voor een handig overzicht van Naaktstranden in Nederland en België
Naturisten gaan naar een naturistenterrein

Er zijn volop terreinen, speciaal bedoeld voor naaktrecreatie. Dit kunnen campings zijn, maar ook terreinen voor dagrecreatie. Het zijn vaak de verenigingen, die deze terreinen beheren.

De terreinen zijn normaliter slecht zichtbaar vanaf de openbare weg of het openbare terrein. Soms wordt de toegang naar het terrein beheerd, maar vaak is er slechts een bordje met daarop: let op naaktrecreatie. Als je deze definiëring volgt dan vallen de naturistencampings en naturistendorpen daar ook onder. Naturistendorpen met recreatiewoningen, die vaak ook aan derden worden verhuurd.

De regels die heersen op de terreinen kunnen flink uiteenlopen. Van strikte voorschriften over wel of geen kleding dragen en het gebruik van alcohol en tabak. Het gebruik van een radio. Tot het (volledig) vrijgeven om een eigen invulling te geven hoe je het naturisme wilt beleven. Wel zo handig om vooraf te informeren wat de regels voor een bepaald terrein zijn.

De grootste Nederlandse naturistenvereniging Zon en Leven heeft negen naturistenterreinen voor naaktrecreatie. Terreinen waar je ook kunt kamperen. Alle terreinen hebben een mooie sauna. > Lees verder Zon en Leven en haar naturistenterreinen.

Klik hier

Klik hier voor overzicht van alle Naturistenterreinen in Nederland
Naturisten gaan naar een naturistencamping

Naturisten vind je dus op naaktstranden, terreinen voor naaktrecreatie en vooral op de naturisme camping.

Vrijwel alle campings vragen naar de NFN-ledenpas. > Klik hier om lid te worden

Frankrijk is het paradijs voor de naturist. Vrijwel overal vind je naturistencampings. Populair zijn de campings in de Vendée, Aquitaine, Dordogne en de Cévennen. Het grootste naturistencentrum ter wereld, tevens een van de oudste, ligt in Cap d'Agde aan de Middellandse Zee. De meningen hierover lopen echter uiteen.

De naaktstranden in voormalig Joegoslavië waren in de jaren '70 al beroemd. Nu, na de Balkanoorlog trekken de stranden in Istrië, Kroatië opnieuw veel naakttoeristen aan. Hier vind je prachtige naturistencampings.

Wat is er zo fijn aan een naturistencamping? Je tent uitkomen en zomaar in je blootje rondlopen. De naturisme campings zijn netjes en schoon, hebben haast altijd mooie grote kampeerplaatsen. Er hangt een goede sfeer, naturisten zijn aardig. Maar als je erg privé wilt zijn zal niemand dat je beletten. Er is respect, een band met de natuur. Sportactiviteiten, sauna. Leuk ook is de gezamenlijke maaltijd. En douchen zonder scheiding ook leuk? Mag jezelf invullen. Lees ook over het beheren van een naturistencamping in Frankrijk.

Wij zijn enthousiaste bezoekers van naturisme campings. Campings in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Corsica en Spanje. De ene beviel wat beter dan de ander. Maar doorsnee altijd o.k. Wij hebben de campings van onze naturisme vakantie beschreven. Iedere beschrijving bestaat uit een review, aanduiding locatie, tarieven voor tentplaats of huisje en toeristische informatie. Wij doen dit volstrekt onafhankelijk.

Een bijzonderheid zijn de campings die volgens ons geschikt zijn voor een naturistische vakantie voor single ouder met kinderen. We hebben zelfs uitgerekend wat zo'n naturisme vakantie, kamperen en de reis, kan kosten.

Klik hier

Klik hier voor de Naturistencampings die wij bezochtenNaturisten houden van wellness en sauna

Wellness heeft te maken met gezond leven. Wellness biedt lichamelijke, emotionele en spirituele gezondheid en brengt geest en lichaam in balans. Naturisten zijn hiernaar op zoek.

De faciliteiten op naturistencampings hebben vaak hiermee te maken. Een bekend onderdeel van wellness is het bezoeken van sauna's en thermen. Een naturistencamping die bekend staat om haar wellness aanbod is Camping Naturiste de Bélézy bij Bedoin in de Haute Provence.

Meer over wellness op Wellness Online voor een Fit & Vitaal leven

Sauna is de Finse benaming voor een ruimte waarin een heet luchtbad genomen kan worden. In zo'n ruimte staat een kachel, die de temperatuur hoog doet oplopen zodat je gaat zweten. De huid wordt hiermee gereinigd. Het vuil dat in de poriën zit wordt naar buiten gedreven.

De sauna's met haar wellness programma's, zijn niet meer weg te denken. Het sociale aspect, vriendinnendagen, de relax factor noem maar op, maken een dagje sauna heel populair. Als je het nog nooit hebt gedaan, doen!! In Jouw SaunaGids staan de sauna's in Nederland beschreven. Je kunt op deze site gemakkelijk een gewenste sauna zoeken.

Naturisten gaan graag naar de sauna. Het zijn culturen die bij elkaar passen. Bloot in een sauna zijn en je lichaam onderwerpen aan een schoonmaakbeurt. Ontspannen, ontstressen. Het is naturisme pur sang.

Vrijwel alle naturistencampings hebben een sauna. Naturistenverenigingen organiseren, vaak goed bezochte, sauna avonden voor hun leden. Voor velen al een reden om lid te worden.

Klik hier

Klik hier voor Wellness, Sauna en Naturisme
Jonge naturisten

Voor jongeren zijn er wel vier actieve naturistenverenigingen. Zij kunnen deelnemen aan gratis kampeerweekenden, het vervoer wordt zelfs betaald. Een kerstweekend. En aan allerlei activiteiten. Genoeg actie dus. Meer willen weten, klik dan op de links hieronder.

Jongerengroep van naturisten van 15 tot 25 jaar van de NFN
De NFN is dus ook de naturisme jongerenorganisatie. Tot 18 jaar is het zelfs gratis! De NFN Jongeren wordt al meer dan 40 jaar gerund voor en door jongeren tussen 15 en 25 jaar oud. Ze is daarmee de op één na oudste naturistenjeugdvereniging ter wereld.

In totaal bestaat de vereniging uit een 350 leden dat nog steeds groeiende is. De NFN Jongeren komen geregeld een weekeind bijeen en in de zomer is er een kamp in het buitenland.
> Klik hier voor Jongeren NFN

Jonge Actieve Naturisten, JAN
JAN is een naturistenvereniging voor de 20 en 30 plusser. Zij zijn meer een vriendenclub, die graag iets gaan ondernemen. Kamperen, veel saunadagen, enz.
> Klik hier voor JAN

JZL (Jongeren Zon en Leven)
Jongerengroep van de naturisten vereniging Zon en Leven. Zij bieden een digitaal platform voor naturisme jongeren van 12 t/m 25 jaar.
> Klik hier voor JZL

Daarnaast zijn er activiteiten als zwemmen.

Jongeren Vakantie
Zoek je een jongerenreis, die niet direct naturistisch is dan zijn hier leuke jongerenreizen. Van veel feest aan de costa tot een groepsreis door Ierland.
> Jongerenreizen

Klik hier

NFN Jongeren hebben in 2015 kamp op Camping L'Églantière in Frankrijk
Naturistische vakantie voor single ouder met kinderen

Ben jij ook single ouder met kinderen en wil je wel eens weten of het bezoeken van een naturistencamping geschikt is voor jouw situatie?

Wij vinden de wat grotere naturistencampings heel geschikt om als eenouder, samen met je kinderen de vakantie door te brengen. De sfeer op de campings is eigenlijk altijd goed. Er hangt een zekere rust en je wordt niet gestoord door hectiek. De campings doen er alles aan om het de kinderen naar de zin te maken.

Naast een overzicht van geschikte naturistencampings hebben wij ook eens de kosten voor een naturistische vakantie voor 1 volwassene en 2 kinderen uitgerekend.

Er bestaat ook een Naturistenvereniging 40 plus, SANNE, waarbij de kinderen van harte welkom zijn.

Klik hier

Lees verder Alleenstaande Ouder en Naturisme
Naturisme TV

Naturisme-TV is een gratis website over naturisme, waar je video's van en voor naturisten kunt bekijken. Op de video's wordt ook commentaar gegeven. Naturisme TV, een nieuw fenomeen, is erg populair aan het worden. De bezoekersaantallen nemen sterk toe.

Naturisme-TV is gericht op Frankrijk en is in het Engels en in het Frans gesteld.

Op de website komen vele onderwerpen aan de orde, zoals naturistencampings, France 4 naturisme, Natustar, naturisme evenementen en shows.

Ook biedt de website volop informatie over onderwerpen waar naturisten vaak veel belang aan hechten zoals voeding en gezondheid.

Kernpunt is dat de praktijk van het naturisme en de naturist op video wordt weergegeven. Tevens is het kanaal voor al het nieuws van de Franse Federatie van Naturisme, de FFN.

Op de TV zijn regelmatig uitgebreide documentaires te zien over het naturisme. Wij vertonen deze films.

Eveneens tonen wij op de link hieronder documentaires over naturisme en heel interessant en leuk zijn de TV films over de geschiedenis van het naturisme. Zoals Naturisme op het Duits Waddeneiland Sylt in de 20er jaren!!

Klik hier

Klik hier en bekijk de video's van Naturisme TV
Nog meer over het naturisme

Het naturisme behelst een heel breed gebied. Hier vind je zaken over naaktsport, zelfs over de Olympische Spelen voor Naturisten, naturistenverenigingen voor 40 plussers, senioren en singles. Een weblog voor naturisten met een beperking en ... er is een beurs voor naturisten.

Naakt zwemmen
Veel zwembaden hebben zwemuren voor naturisten en evenveel naturistenverenigingen maken er dankbaar gebruik van.

Petanque, volleybal en boogschieten
Typische sporten voor naturisten zijn petanque, volleybal en boogschieten. Waarom dat zo is weten wij niet, maar op alle campings zijn velden en banen aanwezig en er wordt druk gebruik van gemaakt.
> Klik hier voor activiteitenagenda

Kanoën voor naturisten
De Naturisten Kano Sport Recreatie (NKSR) is een vereniging die naturisme en kanovaren combineert.
> Klik hier voor NKSR

Zeilen in je blootje
Al lang is het zeilen in je blootje in zwang. Niet alleen in Nederland maar ook elders. De link hieronder is voor naturistische vaartochten op het Wad aan boord van de catamaran de ZeeVonk.
> Klik hier voor naturistisch zeilen op de Wadden

Olympische Spelen voor Naturisten
In 1939 werden de 1. Naturistischen Olympischen Spiele in Thiele in Zwitserland gehouden. Ik kan er niets over vinden. Denk dat niemand erover wil schrijven. In deze tijd worden de zogenaamde Nude Olympics gehouden. De sporten zijn gebaseerd op de originele Olympische spelen in de Griekse tijd. Toen werd er naakt gesport.
> Klik hier Baker Beach Nude Olympics met leuke foto's

Actieve Naturisten 40 plus, SANNE
Voor naturisten die ouder zijn dan 40 maar graag met anderen bij SANNE het naturisme actief willen beleven. Ook het sociale aspect is hier van belang. Kinderen zijn van harte welkom.
> Klik hier voor SANNE

Single Naturisten, SOLONAT
Naturistenvereniging voor alleenstaanden en alleengaanden. Activiteiten van naturistische en ook algemene aard.
> Klik hier voor SOLONAT

Ben je op zoek naar een, vaak goedkoop, weekendje weg met andere singles:
> Single Weekend, klik hier

Naturisten met een beperking
Er is (gelukkig) een hele leuke website vol met handige informatie over gehandicapten en het omgaan met naturisme.
> Klik hier Weblog voor naturisme en gehandicapten

Naturisme en Wellness Beurs voor naturisten en geïnteresseerden
Naturisme Beurs is een onderdeel van de Vakantiebeurs waar je kunt zien wat naturisme kan betekenen. Hoe naturisme jouw manier van leven kan beïnvloeden en verrijken. De beurs vindt plaats in januari in de Jaarbeurs in Utrecht.

Klik hier

Lees verder Naturisme Beurs


NATURISME-ONLINE.NL

Wellness Reizen
| Contact en informatie | Naturisme Vakantie Links | SiteMap |